zsburesova

Další web používající WordPress

Aktualita

Aktuální informace k 20. 3. 2020, 14:30 hod.

Z dosud dostupných informací usuzujeme, že se školy minimálně do Velikonoc (13. 4.) pro žáky neotevřou, lze ale předpokládat, že uzavření může trvat i déle.

K výuce:

1) Všichni žáci bez výjimky by nejpozději během dneška (20. 3.) měli obdržet od svých třídních učitelů zadání na práci doma ze všech předmětů na příští týden, tj. do pátku 27. 3. 2020 (pokud tomu tak nebude, oslovte své třídní učitele nebo zašlete informaci na info@zsburesova.cz ).

2) Mapovali jsme možnosti plošného zavedení výuky on-line či jiných forem e-learningu. Jen cca 60 -70% našich žáků má nyní přímý přístup na Internet (mnozí jsou mimo domov, u prarodičů apod.), cca 20%-25% žáků má přístup k internetu jen prostřednictvím chytrého telefonu nebo má přístup nepřímý – rodiče mohou přijímat zprávy u sebe v práci apod., cca 5-10% žáků nemá nyní k internetu žádný přístup. U některých nejmenších dětí je omezující i jejich nedostačující schopnost pracovat s počítačem.

3) Ke komunikaci s některými žáky (někdy prostřednictvím rodičů apod.) využívají už v současnosti učitelé různé platformy dle svých možností (téměř všichni z domova, jen výjimky využívají zázemí školy): e-mail, telefon, Skype, Viber, WhatsApp, messenger, Portál Edmodo.com (malé testíky s okamžitým vyhodnocením), společný třídní mail, Google Classroom, Facebook, Instagram, vlastní WWW pro výuku, … . A další jistě ještě přibydou. K využití Bakalářů, jež také nabízejí různé šikovné funkce pro e-learning, zatím sahat nechceme, byť některé školy je využívají, zvyšuje se tím nebezpečí průniku hackerů – už jsme letos pokusům museli čelit.

4) Není možné, aby se všichni učitelé dopravovali do budovy školy a svoji práci konali v ní (nemáme k dispozici respirátory a roušky, někteří bydlí daleko od školy nebo patří do skupiny více ohrožených nebo sami pečují o své děti doma atd.)

5) Jen málo učitelů má zkušenosti konkrétně s výukou on-line (vyžaduje nejen technické a prostorové podmínky a schopnost „učit“, ale také schopnosti a dovednosti režiséra, scénáristy, maskéra, kameramana atd.). A také musíme respektovat, že ne každý učitel chce vystavit svoji tvář na Internetu.

6) Vzhledem k výše uvedenému předpokládáme, že i nadále budeme všem žákům posílat (především mailem) na každý týden zadání úkolů v rozsahu „minimálního standardu“, a k tomu učitelé případně přidají dle svých možností a dle možností konkrétních dotčených žáků „něco navíc“ (viz uvedené výše v bodě 3).

7) Pro ty z Vás, kteří máte tu možnost a chuť pracovat ještě víc, nebo se doma prostě jen nudíte, uvádíme pro inspiraci:

a) Scio do odvolání uzavření škol zpřístupnilo zdarma přes 500 online testů z matematiky a češtiny. Testy jsou určeny pro žáky 3. až 9. tříd a zaberou 10 až 20 minut. https://www.scio.cz/pro-deti-a-rodice/procvicovaci-testy.asp

b) Matematiku pro 1.-9. ročník základních škol v hravé formě nabízí Matika.in
https://www.matika.in/cs/

c) Češtinu a matematiku pro 1. a 2. stupeň základní školy jde procvičovat i na Onlinecvičení.cz. https://www.onlinecviceni.cz/exc/list_sel_topics.php

d) Pro žáky prvního stupně základních škol skvěle využijete portál Školákov.eu.
https://skolakov.eu/

e) Nakladatelství Fraus díky vládnímu opatření zpřístupňuje zdarma všechny své elektronické učebnice pro základní i střední školy.
https://www.fraus.cz/cs/ucenidoma

f) Nakladatelství NOVÁ ŠKOLA kvůli uzavření škol také volně zpřístupnilo své interaktivní učebnice (obsahují materiály pro první i druhý stupeň).
https://www.nns.cz/…/pomoc-s-domaci-vyukou-zaku-miuc-a-vy…/…

g) Online procvičování pro žáky základních škol, ale i pro maturanty nabízí Škola s nadhledem. https://www.skolasnadhledem.cz/

h) http://www.ceskatelevize.cz/zpravodajstvi-ostrava/novinky-ze-studia/402974-kdyz-se-nesmi-do-skoly-skola-prijde-domu-za-malymi-skolaky-i-studenty-ktere-cekaji-prijimacky/?fbclid=IwAR1RLSkAk84NF3lFQYj9_n-T7ndgnjpqtrhwQ95T8Cg3U5YMdjzmfytcgp8

i) Výuku 8 světových jazyků online pro děti a žáky zdarma naleznete na www.jazyky-online.info

Prosím všechny, aby při komunikaci s učiteli respektovali jejich soukromí a pokud je například oslovují telefonem, nečinili tak v časech mimo obvyklou dobu, tj. cca 9-17 hodin ve všední dny (samozřejmě s výjimkou extrémních situací nebo po předchozí domluvě).

Někteří si možná myslíte, že učitelé získali uzavřením školy dovolenou navíc, ale opak je pravdou. Mnozí mají nyní více práce, než když si „jen“ v konkrétní hodině, s využitím všech dostupných pomůcek, odučili všechny žáky naráz.

K uzávěře sportovišť:

Jak jsme již informovali, platí nyní úplný zákaz vstupu na všechna sportoviště v areálu školy. Navzdory tomu se našla i „rodinka“, která si do areálu vyrazila na piknik – s pejskem, tatínek si na lavičce u dráhy pokuřoval cigáro a děti zakázanými kolečkovými bruslemi ničili běžeckou dráhu. A zdaleka nebyli sami, kdo zdejší zákaz(y) prostě „neřeší“ … Moc prosíme – nebuďte takoví !!!

Ke školám v přírodě:

Kdybychom nyní zrušili z naší strany školy v přírodě (všechny jsou objednány na někdy ve druhé polovině května), přišli by plátci o storno poplatky. Za těchto okolností považujeme za rozumnější zatím nic nerušit a počkat, jaké podmínky nastanou. Pokud budou školy v přírodě zakázány, měli by plátci dostat zálohy zpět v plné výši.

K potvrzování Formuláře „Žádost o ošetřovné …“

pro zaměstnavatele budeme Žádosti i nadále potvrzovat v kanceláři hospodářky školy, v časech od 7:30 do 12:00, ve všední dny, po celou dobu uzavření škol (pokud nedojde k zákazu vstupu i pro zaměstnance školy). Je nutné přijít ze strany od hřišť, služebním vchodem, zvonek na „Hospodářka“. Formulář nevyplňujte předem, obdržíte ho od nás. Nutná je nasazená rouška a dodržování bezpečné vzdálenosti od osob, které ve škole potkáte.

Zájemci, kterým stačí potvrzení s omezenou platností zaslané mailem, mohou o něj požádat na hospodarka@zsburesova.cz .

Respirátory a roušky

Máte-li někdo možnost dodat škole homologované respirátory a roušky (ale ne po domácku šité či neodborně vyráběné) a to bezplatně či za nelichvářskou cenu, uvítáme to. Budeme je potřebovat zejména na zápis do 1. třídy (přestože řada věcí půjde zařídit dálkově, vše nasvědčuje tomu, že se rodiče budoucích prvňáčků stejně budou muset osobně do školy dostavit); ozvěte se prosím na mlejnecky@zsburesova.cz nebo na info@zsburesova.cz .

20. 3. 2020, 14:30 hod.

Ivo Mlejnecký, řed. školy